AUTORIZOVANÝ DISTRIBÚTOR

ATLAS COPCO
prihlásenienákupný košík0,- €Fulltextové vyhľadávanie

Prenájom hydraulického náradia je ekonomicky výhodné riešenie v mnohých prípadoch

Ak sa rozhodujete či prenajať, alebo zakúpiť hydraulické náradie, tak odpovedzte na nasledujúce otázky v našom článku.



VYTVORENÉ: 04.12.2023




Kedy je výhodné si hydraulické náradie prenajať?


• Keď ho potrebujete používať nepravidelne alebo vo väčších časových intervaloch.
• Keď potrebujete viaceré modely náradia a nemá pre vás význam ich nakúpiť.
• Keď ste údržbárska alebo servisná spoločnosť, ktorá poskytuje servisné služby svojim zákazníkom.
• Keď vlastníte čerpadlo, hadice a koncový člen, tzn. náradie meníte podľa toho, aký typ výrobku opravujete, servisujete, údržbujete či vyrábate.
• Keď vyrábate výrobok veľkých rozmerov a potrebujete vykonávať uťahovací úkon na výrobku na konci alebo v strede procesu výroby, v presne stanovenom termíne a čase.
• Keď plánujete opravy zariadení vo vymedzenom časovom úseku a viete zapožičanie náradia efektívne naplánovať.
• Keď je pre vás, ako pre servisno-opravárenskú spoločnosť neekonomické vlastniť všetky špeciálne zariadenia a je východnejšie si ich prenajímať podľa typu úkonu, ktorý idete robiť pre svojho zákazníka.

V prípade opakovanej chybovosti či porúch, je výhodnejšie náradie vlastniť a použiť hneď, ako problém nastane. – Nie vždy je možné investovať a vymeniť zariadenia, výrobné linky a podobne. Všetko je otázka voľného kapitálu. Ak tento nie je k dispozícii, musí sa pracovať a vyrábať na tom čo je, no a v takomto prípade sú opravy súčasťou procesu. V tomto prípade je prenájom málo pružným riešením a lepšie je nákup kvalitného náradia s dlhou životnosťou.

Ako podniky väčšinou pristupujú k výpočtu návratnosti investície vloženej do nákupu náradia?


V súčasnej dobe je pre mnohé podniky návratnosť rozpočítaná na viac rokov neprijateľná. Očakávajú návratnosť v mesiacoch, maximálne dvadsaťštyri mesiacov. Je to však skreslený pohľad na skutočnosť.
Pre zvolenie najlepšieho riešenia je potrebné zistiť si podrobnosti o všetkých vhodných alternatívach a rozhodnúť sa podľa toho, čo firma vo finále potrebuje. Návratnosť investície pri prenájme náradia je veľmi rýchla.

Ako by podniky mali pristupovať k výpočtu návratnosti investície vloženej do nákupu náradia?


Ak podnik očakáva, že bude náradie využívať zriedkavo, napr. 1x za 2-3 mesiace, tak musí nájsť ekonomicky najvýhodnejšie riešenie:

1. Ak si firma kúpi kvalitnejšie a teda o niečo drahšie zariadenie s dlhou životnosťou a bude ho využívať zriedkavo, tak vzhľadom k tomuto občasnému používaniu a malému opotrebeniu náradia, bude obdobie návratnosti narastať smerom nahor.
2. Ak si firma kúpi menej kvalitné zariadenie, s nízkou životnosťou, tak sa môže vo výpočte javiť, že návratnosť bude rýchla. Avšak, do kalkulácie je nutné započítať náklady na opravy z dôvodu jeho kazivosti, opakovaný nákup menej kvalitného náradia s kratšou životnosťou. – Pri zahrnutí všetkých týchto relevantných nákladov do výpočtu, bude obdobie návratnosti narastať smerom hore.

Vždy je potrebné do ceny celkových nákladov zakalkulovať aj cenu za samotné vytvorenie zostavy pre zapojenie náradia – nákup a inštaláciu hydraulického čerpadla, hadíc, uťahovacieho prvku, hydraulického kľúča a tak ďalej.

Kedy nadmerné šetrenie spôsobuje problémy?


Je výhodné prenajať si kvalitné zariadenie a započítať sumu prenájmu do rozpočtu v rámci projektu – celková cena sa tak udrží na akceptovateľnej úrovni. Použitie lacnejšieho náradia nie je dlhodobo udržateľné a nie je možné dosiahnuť požadovanú kvalitu.
Pre dosiahnutie kvalitných výsledkov musia zariadenie obsluhovať pracovníci vyškolení v rámci flange managementu pracovníci vyškolení v rámci flange managementu, ktorí vedia pracovať s hydraulickou technikou a zároveň kvalitnú, o niečo drahšiu techniku, či už vlastnú alebo prenajatú. Ak nie je splnená jedna z týchto dvoch podmienok, tak nemožno očakávať požadovaný výsledok.

Rozhodujete sa, či je pre váš podnik lepší prenájom hydraulického náradia alebo jeho zakúpenie?



Ak sa rozhodujete či prenajať, alebo zakúpiť hydraulické náradie, tak odpovedzte na nasledujúce otázky a zamyslite sa, do ktorej kategórie podnikov patrí ten váš:
1. Potrebujete zariadenie na to, aby ste poskytovali svoje služby vašim zákazníkom? Ak áno, ako často robíte určité úkony, ku ktorým takéto náradie potrebujete?
2. Potrebujete mať náradie po ruke vždy keď vznikne problém a treba ho rýchlo odstrániť, aby nevnikali prestoje a neprichádzali ste tak o zisk?
3. Používate náradie denne počas hlavnej činnosti vášho podniku?
4. Nemáte certifikovaných ľudí na flange management a nechcete do nich investovať, pretože viete, že činnosť tohto typu sa v podniku nerobí často?
5. Alebo naopak, investovali ste do certifikácie vašich ľudí, zaplatili ste im školenie na flange management pretože vám ide o kvalitu a odbornosť, hoci viete, že udržať si kvalitného človeka nie je v súčasnosti jednoduché?

Ako postupovať pri prenájme hydraulického náradia:


• Zadefinujte konkrétny moment utiahnutia.
• Vyhotovte fotografiu konkrétneho pracoviska a zariadenia, kde sa uťahovanie alebo napínanie bude vykonávať.
• Odhadnite časový úsek, počas ktorého sa bude činnosť vykonávať.
• Pripravte dokumentáciu ku skrutkám, ak je dostupná.
• V prípade nejasností sa s nami poraďte – dohodnite si konzultáciu.
• Kontaktujte nás aj v prípade, že ste nenašli v našej ponuke hľadané zariadenie – naša ponuka je veľmi široká, dohodneme sa na zariadeniach a podmienkach prenájmu.